Онлайн магазин: изграждане и поддръжка

От идентифициране на целите до проследяване на напредъка – ще Ви помогнем да се отличите от конкуренцията и да впечатлявате клиентите си.
Продавайте онлайн

Изграждане и поддръжка на онлайн магазин

Изработваме и поддържаме онлайн магазин, с интегрирани системи за поръчка и плащане, модул за доставка, анализ на трафик и продажбите, месечни отчети и мултиезичност.

Структурираме отделните секции така че да надграждат една върху друга и да добавят авторитет върху цялото излъчване на онлайн магазина.

Включете се в световната мрежа и позиционирайте бизнеса си онлайн с красива визия, модерен дизайн и качествена изработка.

  • Атрактивен и елегантен дизайн на онлайн магазина
  • Изграждане на онлайн магазин с достъпна цена
  • Интегрирани начини на плащане ( Виртуален терминал, EPay, PayPal, наложен платеж )
  • Безплатна доставка над определена сума
  • Интуитивен администрационен панел
  • SEO оптимизация
Какво спазваме и е важно за нас

Изработка на онлайн магазин

Създаваме магазини първо с мисъл към посетителите от мобилни устройства.

Оптимизираме всички изображения за да могат те да се зареждат дори и при ограничена скорост на трафика. Грижим се за правилната композиция на всички необходими елементи от дизайна.

Поръчването и разглеждането на всички продукти е достъпно, лесно и интуитивно. Отделните секции преливат плавно от една към друга. Фокусът е насочен към предаване на цялата информация за разглежданите в момента компоненти.

Можем да добавим и лесна възможност за оставяне на ревю за продуктите. По този начин създаваме и възможност за обратна връзка между клиентите и собствениците на онлайн магазина.

Добавяме и стилно и елегантно изработен блог, чрез който може да се промотират отделните продукти. Възможност за добавяне на видео, снимки и разбира се call-to-action бутони с препратки към съответните артикули.

Онлайн магазин: изграждане и поддръжка

Поддръжка на онлайн магазина

Специализирани сме в техническа поддръжка и оптимизация на WooCommerce базирани магазини.

Грижим се за безпроблемната работа на всички отделни модули, правим одит и идентифицираме проблемни зони.

Провеждаме стрес тестове и помагаме на съществуващи магазини да се подготвят за големи изпитания като </Черен петък>, </Свети Валентин >или други мащабни, рекламни кампании.

Грижим се да доставяме дизайн, който е семпъл и елегантен, стремим се да покажем максимално приятно за окото всички снимки в онлайн магазина. Вземаме решения, с които задържаме интереса на потребителите и им помогме да направят информиран избор докато разглеждат максимално много подкатегории и продукти.

Подобряваме навигацията между отделните секции чрез така наречените трохи (навигационни пътища), както и през глобалното меню на всеки онлайн магазина.

РАЗБИРАНЕ НА ПОВЕДЕНИЕТО НА КЛИЕНТИТЕ В ОНЛАЙН МАГАЗИНА

Мислете за клиентите а и като тях.

Клиентите са от ключово значение за успеха. Ето защо е толкова важно да ги разбираме и да се грижим за тях. Важно е да разгледаме значението на точките на съприкосновение на клиентите, как да ги използваме, за да проследим пътя, който те извървяват онлайн, както и начините, по които подобряването на практическата им работа може да Ви помогне да постигнете целите си. Анализирайте ефективността на точките си на съприкосновение и ако е необходимо, оптимизирайте посланието си, така че нуждите на клиента винаги да са на първо място.

Макар и не всички хора да изглеждат и мислят еднакво, начинът, по който пазаруват, и точките на съприкосновение, с които взаимодействат, имат много сходства. За да разберете поведението на онлайн потребителите, трябва да определите кои са тези точки на съприкосновение и къде се случват. За да ги идентифицирате, опитайте се да очертаете пътя, който потребителят изминава преди да се заемете с Вашата цел: изграждане и поддръжка на онлайн магазин.

След като узнаете стъпките, които всеки посетител предприема, можете да планирате как да го впечатлите на всеки един етап.

Интересувате се от нашите услуги? Изпратете запитване!