Online shop: construction and maintenance

From Goals Identification to Tracking Progress, we can help you differentiate yourself from the competition and impress your customers.
Продавайте онлайн

Изграждане и поддръжка на онлайн магазин

От идентифициране на целите до проследяване на напредъка –ще Ви помогнем да се отличите от конкуренцията и да впечатлявате клиентите си.

Предимствата, които ще получите, ако изберете нас:

  • Атрактивен и елегантен дизайн на онлайн магазина
  • Изграждане на онлайн магазин с достъпна цена
  • Интегрирани начина на плащане ( Виртуален терминал, EPay, PayPal, наложен платеж )
  • Безплатна доставка над определена сума
  • Интуитивен администрационен панел
  • SEO оптимизация
Извеждане на бизнес онлайн

Извеждане на бизнес онлайн

Нека разгледаме разликите в поведението на клиентите онлайн и офлайн. И така – кои са основните разлики между клиента във физически магазин и този онлайн? Да кажем, че Ви трябват нови обувки за бягане. Офлайн пътят Ви може да изглежда общо взето така: Отивате в близкия търговски център и обикаляте магазините. Решавате на база цена, качество, условия за връщане и др.

Премисляте всичко, връщате се в магазина с харесаните обувки и извършвате покупката. В процеса на пазаруване в интернет е вероятно да участвате в четири отделни етапа. Това е рамката „Виждане – обмисляне – действие – харесване“: ефективен начин за определяне на стратегията за общуване с клиента. За да откроим тези четири етапа, нека се върнем на примера с пазаруването на обувки. „ВИЖДАНЕ“: забелязвате запалени по бягането свои приятели, които публикуват любими маршрути в социалните медии. Това Ви вдъхновява и Вие да започнете да бягате. „ОБМИСЛЯНЕ“: през телефона си търсите с фразата „кои са най-добрите обувки за начинаещи бегачи?“.

Нека да разгледаме някои общи части на уебсайта

Основни компоненти на уебсайта

Нека да разгледаме някои общи части на уебсайта, като началната страница. Това е първата страница, която хората виждат, след като въведат името на домейна Ви и действително посетят уебсайта Ви. Началната страница е Вашата витрина. Това е мястото, където каните хората и обяснявате за какво е всичко това.

Началната страница също насочва посетителите към други страници на уебсайта Ви чрез това, което наричаме навигация. Навигационните Ви заглавия могат да се показват в горната част на страницата или вертикално отстрани. Това е меню, което позволява на хората да пътуват от една част на сайта до друга. Как всъщност организирате сайта е много важно.

Няма правилен или грешен начин да се организира един сайт, но Вие винаги трябва да си представяте посетителите и това, което търсят. Изборът на правилното име на домейн, логичната организация на сайта Ви и включването на елегантни функции може наистина да помага на посетителите Ви да намират точно това, което търсят.

Уебсайтът Ви трябва да отговаря на нуждите на бизнеса и посетителите Ви

Уебсайтовете и бизнес целите Ви

Може да изглежда очевидно, но е вярно, че уебсайтът Ви трябва да отговаря на нуждите на бизнеса и посетителите Ви. Ще Ви покажем как да мислите като клиент и да оформите уебсайта си по съответния начин, без да изпускате от очи целите си.

Като пример, помислете за последния път, когато посетихте уебсайт в търсене на телефонен номер, може би просто сте искали да се обадите в магазина, за да зададете въпрос или дори да получите упътвания. Лесни ли открихте този номер? Ако сте бизнес, целта Ви трябва да е да показвате телефонния си номер на много видимо място на всяка страница от сайта, откройте го. Обмислете добавяне на текст, който насърчава посетителите да Ви се обадят, и да, направете страницата си за връзка лесна за намиране, в случай че това не е първата Ви страница от сайта Ви.

Освен това е добра идея да позволявате на мобилните потребители, разглеждащи сайта Ви, да Ви се обаждат буквално с едно кликване. Като се уверите, че всички тези неща са лесно достъпни, ще изпълните своите бизнес цели и ще отговорите на нуждите на посетителите си.

Are you interested in our services? Send an inquiry!